Download onze brochures

Knokke-Heist: jouw zorgzame gemeente.

Sociale inclusie en participatie.

In een zorgzame gemeente draagt iedereen zorg voor elkaar en krijgt elke inwoner kansen om te participeren in onze samenleving. Wie tegenslag kent in zijn/haar leven moeten we helpen. Een laagdrempelig sociaal huis blijft hierin cruciaal. Met een geïntegreerd breed onthaal moet elke burger makkelijk toegang krijgen tot het welzijnsaanbod en maximaal zijn grondrechten kunnen realiseren. In het sociaal huis zijn hiervoor zowel de maatschappelijk werkers van het sociaal huis zelf als externe diensten beschikbaar. Voor Gemeentebelangen staan solidariteit en zorg voor elkaar centraal.

Sociale inclusie door arbeid.

Gemeentebelangen zal werkzoekenden beter begeleiden naar de arbeidsmarkt. Het aanbod aan jobs is momenteel groot. Wie leefloon krijgt begeleiden we vanuit de tewerkstellingscel van het Sociaal Huis naar de arbeidsmarkt. Wie twee jaar werkzoekend is, zal van de gemeente een leerwerkplek aangeboden krijgen, waardoor hij of zij niet alleen een inkomen heeft maar zijn of haar welzijn en sociaal leven versterkt.

Sociale cohesie versterken.

Gemeentebelangen wil de sociale cohesie versterken. We zullen onze buurtambassadeurs - die het eerste aanspreekpunt zijn bij het detecteren van zorgnoden - sterker inzetten in de buurt. Buurtwerking moedigen we aan. In onze scholen zijn de brugfiguren de schakel tussen gezin en zorgaanbod. Ons uitgebreid verenigingsleven ondersteunen we verder omdat dit voor zowel jongeren als senioren het trefpunt is voor een actief en sociaal leven. We indexeren de subsidies voor verenigingen.

Vereenzaming bestrijden.

Gemeentebelangen gaat de strijd aan tegen vereenzaming. We zetten de burgers aan tot participatie in het verenigingsleven, tot de creatie van ontmoetingsplaatsen. We werken ook via de persoonlijke contacten met de maatschappelijk werkers van het sociaal huis. We stimuleren het vrijwilligerswerk dat mensen uit hun isolement kan halen en onontbeerlijk is voor de goede werking van heel wat organisaties. De vrijwilligerscentrale verzamelt de diverse mogelijkheden om voor de kandidaat vrijwilliger de juiste match te vinden.

Demografische balans herstellen.

Gemeentebelangen zal maatregelen nemen om het demografisch evenwicht in onze gemeente te bewaren. Demografisch geraakt onze gemeente uit balans door de ongelijke verdeling tussen jongeren en senioren, en tussen vaste bewoners en tijdelijke residenten. Door een verhoogd aanbod van betaalbare woningen zorgen we ervoor dat onze actieve bevolking in Knokke-Heist kan blijven wonen, leven en werken. We zullen meer zones in de gemeente voorbehouden voor permanente bewoning. Alleen in buurten waar er mensen dagdagelijks leven kan men een goede samenhang creëren.

Wederzijdse zorgzaamheid bevorderen.

Gemeentebelangen moedigt met haar beleid onze senioren aan om actief te zijn en een sociaal leven te behouden of op te bouwen. Talrijke verenigingen bieden hen deze mogelijkheid. De gemeente vult dat aanbod aan met een brede waaier aan sportieve en socio-culturele activiteiten die zij organiseert. Indien oudere mensen toch bijkomende zorg nodig hebben zal die in veel verschillende vormen ter beschikking staan.

Gemeentebelangen zet in op de diverse thuiszorgdiensten en wil een uitbreiding van deze dienstverlening, ook al is het moeilijk om voldoende geschoold zorgpersoneel te vinden. De meeste inwoners willen namelijk zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven en daar de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het sociaal huis of private organisaties zijn daarvoor ter beschikking. We zullen als gemeente de thuiszorghulpverlening faciliteren door het parkeerbeleid ook hierop af te stemmen.

Gemeentebelangen vergeet ook de onschatbare waarde van de mantelzorgers niet. Zij zijn voor vele senioren onmisbaar en verdienen onze waardering. We moeten de grote groep van mantelzorgers in kaart kunnen brengen want zij zijn nog steeds moeilijk bereikbaar. De gemeente voert reeds een attentiebeleid, maar een maandelijks ontmoetingsmoment zou voor vele mantelzorgers een ondersteuning kunnen bieden. Een oppasdienst bestaande uit vrijwilligers kan vele mantelzorgers een adempauze bezorgen. Gemeentebelangen wil hier werk van maken.

Voor wie niet langer thuis kan verzorgd worden staan onze woonzorgcentra in Knokke-Heist ter beschikking. Hun kwaliteit is hoog. De aandacht voor de individuele noden en wensen van elke bewoner moet voorop staan. Gemeentebelangen is ervan overtuigd dat de vergrijzing snel stijgt en dat er in de nabije toekomst bijkomende bedden nodig zullen zijn.

Gemeentebelangen ondersteunt en vergemakkelijkt het werk van de zorg- en welzijnsorganisaties in Knokke-Heist. We zijn trots op de goede samenwerking tussen de gemeente en de verschillende zorginstellingen in onze gemeente. Zowel grote instellingen zoals AZ Zeno als kleinere verenigingen zoals Kleinen Dennen en de Wip, alle dragen ze bij tot een gezonde, en zorgzame gemeente.

Inclusiviteit en toegankelijkheid.

Gemeentebelangen zorgt er mee voor dat iedereen aan boord blijft in onze samenleving die aan een zeer snel tempo verandert. Een zorgzame gemeente is ook een inclusieve gemeente. Er moet dus blijvende aandacht zijn voor toegankelijkheid, zowel van diensten als van straten, parken en gebouwen. Bij elk goed te keuren dossier in het college en de gemeenteraad vragen we een toegankelijkheidstoets. Ook in de snelle digitalisering laten we niemand achter. We zorgen ervoor dat iedereen die op de trein van de digitalisering wil springen dat ook kan met de hulp van de digibanken en digihelpers. We organiseren workshops op maat van de doelgroep. Wie deze stap niet meer kan zetten mag niet uit de boot vallen en kan op de gewone dienstverlening verder een beroep doen.

Focussen op preventieve gezondheidszorg.

Voor Gemeentebelangen speelt preventieve gezondheidszorg een essentiële rol in het bevorderen van een gezonde gemeenschap. We lanceren campagnes zodat meer inwoners deelnemen aan de aangeboden kankerscreenings. We versterken de bewustwording rond gezonde levensstijlen, voeding en lichaamsbeweging. We organiseren gezondheidsworkshops en voorlichtingssessies om inwoners te informeren over preventieve maatregelen en gezonde keuzes.

Jeugdwelzijn.

Voor Gemeentebelangen dient er bijzondere aandacht te gaan naar jeugdwelzijn. Vroegtijdige signalering van problemen en adequate hulpverlening kunnen ernstige gevolgen voorkomen. De jeugdopbouw- en jeugdwelzijnswerker en ook een organisatie als Tejo spelen hier een belangrijke rol.

Psychologen en therapeuten moeten makkelijk bereikbaar zijn voor jongeren, en preventieve programma's moeten worden opgezet om stress, angst en depressie aan te pakken. Ook de drugsproblematiek verdient verhoogde aandacht.

Dierenwelzijn voor bewonerswelzijn.

Mensen maar ook dieren verdienen onze zorg. Voorzieningen zoals de recent geopende hondenweide en het in opbouw zijnde nieuwe dierenasiel zijn belangrijk voor het welzijn van huisdieren en hun baasjes.

De periode dat de honden op ons strand mogen mag voor ons ruimer, zonder de opbouw van de strandvoorzieningen te hinderen.

We gaan voor een hondenweide in elke deelgemeente.

> terug